pseudoobiloviny
Kuřecí prso s olivami, quinoa, mix zelného salátku s olivovým olejem.
Dobrou chuť!
Jen okrajově.
Není to úplně nejlevnější, ale myslím, že nejlepši investice pro naše zdraví.
Vhodné pro celiaky.
V této potravině najdete všechny bílkoviny.
Quinoa původem pochází z jihoamerických And, kde se pěstovala až do výše 4 000 metrů. Pro andské civilizace byla po bramborách (a před kukuřicí) druhou nejdůležitější plodinou. Inkové ji nazývali „matkou všech obilnin“ a incký vládce byl tradičně prvním, kdo každoročně zaséval první nová semínka. Americká NASA s ní vzhledem k jejím speciálním vlastnostem počítá jako s jednou ze základních potravin pro vesmírné lety s lidskou posádkou. Quinoa představuje výbornou alternativu za bulgur či kuskusu.
Návod k přípravě: Quinou propláchněte několikrát vroucí vodou a uvařte v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut.
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1539 kJ/368 kcal; tuky: 6,1 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,71 g; sacharidy: 64,2 g; z toho cukry: 0,2 g; bílkoviny: 14,1 g; sůl: 0,013 g.