Onkologie - prevence
před 5 lety
Znáte ANTIKARCINOGENY?
Velkým strašákem dnešní doby je rakovina.
Je konsensus (vzájemný souhlas), že dlouhodobě nadměrný příjem jednoduchých cukrů, živočišného tuku, červeného masa (hovězí, vepřové, jehněčí, zvěřina) společně s nízkým obsahem vlákniny a také nevhodný poměr mastných kyselin řady omega 3 a omega 6, zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění.
V rámci prevence nádorových onemocnění se doporučuje zvýšit příjem ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin pro cenný zdroj vlákniny. Protektivní vliv byl prokázán u selenu, kyseliny listové, vitamínu B12, vitamínu D, chlorofylu a antioxidantů (flavonoidy, vitamín C, karoten...)
Řada experimentů prokazuje preventivní vliv probiotik, zejména na vliv karcinomu tlustého střeva. Předpokládá se, že vedle jejich příznivého vlivu na skladbu bakterielní flóry má zásadní význam pokles pH navozený produkcí mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA) v tlustém střevě. Probiotika snižují aktivitu prokarcinogenních enzymů beta-glukuronidázy, niktoreduktázy a azoreduktázy. A zde můžeme vnímat prospěšnost fermentovaných potravin. Co dál? Teď ty zmiňované ANTIKARCINOGENY - za jedny z účinných se považují izoflavonoidy genistein a daidzein obsažené v sóji a kurkuminu (látka izolovaná ze žlutého zázvoru) a obsažená v kari koření.
Už víte proč všude sypu kari? ?
Dobrou noc
Přeje Pavla