Čirok


obiloviny

před 5 lety

ZNÁTE ČIROK?

Protizánětlivý čirok – neprávem opomíjená obilnina

Čirok je rod rostlin z čeledi lipnicovitých, kam ze zdraví prospěšných bylin patří třeba také citrónová tráva. Jeho původní domovinou je severní Afrika. Odtud se následně rozšířil v podstatě do celého světa a od 20. let minulého století se pěstuje také na našem území. Sluší se ovšem dodat, že některé druhy této rostliny jsou jedovaté. Pro jiné ale člověk nalezl různá využití, takže se používají k výrobě mouky či krmení zvířat. Nejrozšířenějším druhem je přitom čirok dvoubarevný neboli obecný (Sorghum bicolor; syn. Sorghum vulgare), na který se zaměřím.

Čirokové zrno je nejen přirozeně bezlepkové, ale také skrývá mnoho pozitivních účinků! Že jste o něm ještě neslyšeli? Máte ho v našem jídelníčku. A teď už jen se po něm podívat v obchodech, vhodnější bude zdravá výživa.

Čirok jako zdroj bílkovin i vlákniny
Čirok je také zdrojem bílkovin (11%) sice ne moc kvalitních (horší kvality; obsahuje příliš leucinu, čímž může způsobit nedostatek vitamínu B3), ale také vlákniny. Z minerálů obsahuje především hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, měď, selen i zinek, a z vitamínů pak především vitamín B6 (mimo jiné potřeba pro tvorbu DAO), vitamín B1 (nervový systém, proti únavě), vitamín B2 (kůže, oči) či niacin (metabolismus, hladina cholesterolu, únava). O některých obilninách dnes již víme, že přispívají k zánětlivým procesům v těle. Co kdybych vám však řekla, že čirok je protizánětlivý, má antioxidační vlastnosti, působí proti rakovině, snižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi?

Čirok jako antioxidant
Čirok je bohatým zdrojem různých přírodních chemických sloučenin jako jsou taniny, fenolové slučeniny, anthokyaniny, fytosteroly atd. Ano, vybavujete si dobře, tyto „téměř sprosté“ názvy nesou látky, které dokáží v našem těle působit mimo jiné jako antioxidanty. Co je velmi zajímavé, tak tepelná úprava nejenže nesnižuje antioxidační kapacitu tohoto zrna či mouky, ale dokonce ji může zvyšovat. Takže se nemusíte bát toho, že by při pečení všechny tyto antioxidanty někam utekly.

Proti zánětu
Možná už vás také napadlo, že kde jsou antioxidanty, tam bude menší oxidační stres a potenciálně nižší zánět. A máte pravdu. Čirok se řadí mezi protizánětlivé potraviny. Vysoký obsah polyfenolů se ukázal být zajímavý také z hlediska imunostimulace. Tato imunomodulace vede k protizánětlivým účinkům a autoři spekulují o využití při terapii chronického zánětlivého onemocnění.

Proti rakovině
Polyfenoly v čiroku dostaly ve výzkumu ještě další místo – testování protirakovinných účinků. Především 3-deoxyanthokyanidiny (jako je luteolinidin a apigenidin) vykazují velký potenciál. Čirok je schopný zastavovat růst rakoviny tlustého střeva (testováno i na jiných typech rakoviny tlustého střeva), rakoviny prsu či proti melanomu. Zatímco v jedné z čínských studií byla nalezena pozitivní korelace mezi úmrtím na rakovinu jícnu a konzumací kukuřice a pšenice, u pacientů s vyšší konzumací čiroku a jáhel naopak riziko klesalo.

Proti vyššímu cholesterolu i při cukrovce, aneb ruku v ruce proti chorobám srdce.
Diabetes a s ním spojená obezita jsou celosvětovým strašákem. O tom, jak pšenice může přispívat k inzulinové rezistenci. Když ve studii na lidech nahradili pšeničnou mouku čirokovou - zjistili, že dochází k redukci inzulinové odpovědi a menším výkyvům hladiny glukózy v těle. Čirok dokáže také snižovat produkci glukózy v játrech, a to s podobným účinkem jako léky. Lipidy z čiroku jsou také částečně schopné zabraňovat absorpci cholesterolu z potravy a snižovat cholesterol nejen v krvi, ale také v játrech. V jiných studiích zase ukázali, že čirok dokáže přímo ovlivnit střevní mikrobiotu a zvyšovat HDL ("hodný“ cholesterol). Úpravou hladiny glukózy a cholesterolu v krvi spolu s vysokým obsahem antioxidantů bude čirok chránit proti vzniku kardiovaskulárních chorob.

Já si dnes dala k snídani čirokovou kaši a je opravdu moc dobrá. Vyzkoušejte také méně známé obiloviny. Dobrou chuť od snídaně.

Pěkný den přeje Pavla

Zdroj: https://www.bylinkovo.cz/cirok-protizanetliva-obilovina-vh…/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cirok

https://www.probio.cz/…/protizanetlivy-cirok-nepravem-opomi…

https://www.google.com/…/cirok-super-bezlepkova-obilov…/amp/


Sdílet




Objednávky na čísle

739 634 273