Kulatý tvar
Celozrnný kváskový chleba pšeničnožitný – kulatý- křupavý
Večer zamíchejte tyto tři suroviny dohromady, přikryjte fólií a nechte pri pokojové teplote odpočívat približne 12 hodín. Takto získate 300 g kvásku na pečení chleba. Z tohoto těsta si zpět odeberte 1 – 2 polévkové lžíce kvásku na další pečení.
Těsto nyní důkladně promíchejte, cca 10 minut, aby se uvolnil lepek.
Potom těsto přeložím na pomoučenou desku, kde ho ještě vypracuji do tvaru bochníku. Na čistou utěrku uložím bochník a dám do nádoby, kde budu chleba péct. Přikryju fólií a na teplém místě nechám kynout. Může to trvat 3 až 5 hodin. Závisí to od teploty v místnosti. Když bochník nabude dvojnásobnou velikost, vytáhnu ho i s utěrkou z nádoby na pečení a vložím do jiné mísy.
Nádobu na pečení, spolu s přikrývkou dám do trouby na 230 st. Do takto rozpálené nádoby přeložím chleba, přikryju pokličkou a dám do trouby. Chlebík peču přikrytý 30 minút. Potom odkryju a peču ještě 15 minút odkryté, aby chlebík chytil kůrku. Stále na 230 st. Po upečení chleba úplně lehce vyklopím z nádoby a na mřížce nechám vychladnout.
Takto upečený chleba váži cca 700 g a je krásně křupavý.
Dobrou chuť !!
Za recept děkuji své klientce ze Slovenska!