Tvarohový - limetkový dortík na piškotu.
Korpus - piškot.
Upéct piškot není jen tak.
Ten náš, bude mít méně cukru a tentoktát jsem zvolila mouku špaldovou hladkou od Pernerky(ne celozrnnou). Byl k narozeninám. Pokud chcete zdravější verzi, sáhněte po celozrnné špaldové, piškot bude tmavější.
Jak na piškot.
Použít můžete recept na piškot, který znáte. Například 6 vajec, 6 lžic cukru a 7 lžic polohrubé mouky a špetku soli. Suroviny musí mít stejnou pokojovou teplotu.
Na tento dort jsem použila 1/2 množství surovin.
Tzn.
Základem je dostatečně vyšlehat vejce. Ať už šleháte žloutky s cukrem nebo sníh se solí, důležitý je čas. Vejce by se měla šlehat nejméně 15 - 20 minut, protože kvalita piškotového těsta spočívá v tom, jak moc zmenšíme vzduchové bubliny, které šleháním do vajec vháníme. Tohle všechno nám udělá „mechový“ piškot. A pozor, až budete přisypávat mouku, musí být prosátá. Takže zvlášť si vyšleháme žloutky s cukrem, zvlášť sníh z bílků se špetkou soli. Pak do žloutkové směsi opatrně vmícháme sníh a nakonec po lžících zamícháme prosátou mouku.
Pečení:
Výhodou je, že formu na piškotové těsto není potřeba vymazávat. Korpus se peče zhruba 20 -30 min na 170 °C. Zda je piškot hotový, můžete zkontrolovat dřevěnou špejlí. Piškot dejte vychladit.
Pokud pečete vyšší a chcete ho půlit, bez řádného vychlazení korpus nerozkrojíte.
Krém:
Tvaroh vyšlehejte se smetanou a cukrem do krémové konzistence. Přidejte kůru z limetky. Želé zpracujte dle návodu. Přidejte do krému.
Korpus jsem potřela domácí marmeládou meruňkovou.
Postup:
Na vychlazený korpus rozetřete marmeládu a navrstvěte krém. Nechte vychladit. Ozdobte čokoládou a kousky limetky.
Dobrou chuť.